Sielenna’s Weblog


Smeltende ijskappen, de ‘Derde Wereldoorlog’ met Iran versus een joint en 50Cent
november 20, 2007, 12:16 pm
Filed under: Interactieve Tekst

 

Smeltende ijskappen, de ‘Derde Wereldoorlog’ met Iran versus een joint en 50Cent

Jongeren zappen, chatten en blowen zich suf. Ze lezen geen kranten meer, studeren te weinig en kijken nauwelijks nog naar het journaal.

Ze eten ongezonder, sporten steeds minder en kruipen liever achter de PlayStation dan dat ze op een ouderwets trapveldje staan. Het interieur van de kerk kennen ze alleen nog van plaatjes en het woord ‘god’ gebruiken ze slechts in scheldwoorden. Ze hangen op pleintjes, waar ouderen niet eens meer durven te komen.

Ze feesten erop los, vergrijpen zich iedereen avond aan een breezer of twintig en staan bij het derde xtc-pilletje zo straks als een deur.
Respect tonen voor het gezag van de man met de pet en de leraar voor de klas kunnen ze allang niet meer. De helden van nu zijn seksistische rappers, roemzuchtige voetballers en hiphopblondines gekleed in rokjes die niet van hun riem te onderscheiden zijn.

Kern van waarheid of ordinaire generalisatie?

Wijnberg denkt zijn generatie te hebben doorgrond en schreef er een boek over: ‘Boeiuh – Het stille protest van de jeugd’ waarin hij de generatie 15 t/m 25 jaar neerzet als passieve, meningloze mensen, die liever een jointje roken dan zich inzetten voor mensenrechten.

Heeft mijn generatie het dan niet goed voor met de wereld? Zeker wel. Smeltende ijskappen, de ‘Derde Wereldoorlog’ met Iran, denk maar niet dat het allemaal aan ons voorbijgaat. Niet dat we geen idealen hebben en het slecht met de wereld voor hebben. We zijn gewoon niet bereid om de hele wereld op sleep touw te nemen en wij geloven ook niet dat het ons zou lukken. Protesteren op de Dam? Dat heeft toch geen zin. Dus protesteren wij in stilte – door stil te zijn.

Jongeren zijn, blijkt uit diverse onderzoeken, wel betrokken maar beleven dat op een andere manier, net zoals elke generatie het leven op een andere manier benaderd heeft dan haar ouders. Kun je je eigen generatie wel objectief beschrijven? Hoe goed kent Wijnberg zijn eigen generatie eigenlijk?

De cijfers zijn ondubbelzinnig: 3,6 procent van mijn generatiegenoten kijkt naar het Journaal, 1 procent is lid van een politieke partij, 41 procent gebruikt cannabis.

Volstrekt oneens met die Wijnberg. Tussen zijn regels doorlezend proef ik vooral gefrustreerde verontwaardiging; hij maakt deel uit van die 1 procent die lid is van een politieke partij, hij maakt deel uit van die 3,6 procent die het NOS Journaal kijkt, kortom: hij maakt deel uit van de minderheid van zijn generatie en daar baalt hij van als een stekker.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: