Sielenna’s Weblog


Informatie Architectuur: eindopdracht
oktober 22, 2007, 9:05 am
Filed under: IA

Informatie Architectuur: eindopdracht (.pdf)

 

Informatie Architectuur

 

 

 

info-button2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alex van Amersfoort

2 2 9 2 6 6

 
 

 

V1CC4

 

Annelies Butter 5 0 1 1 8 9

Yuen Cheng

2 3 0 8 7 2

 

 

 

 

 

 

Colofon

V1CC4

Alex van Amersfoort

2 2 9 2 6 6

http://alexxxz.wordpress.com

Annelies Butter

5 0 1 1 8 9

https://sielenna.wordpress.com

Yuen Cheng

2 3 0 8 7 2

http://jkoxinga.wordpress.com

Inleiding

 

Aan het begin van vele soorten IA projecten kom meestal in aanraking met nieuwe kennisgebieden en gebruikte termen. Die termen hebben vaak al op basis van eigen kennis en interpretatie meerdere betekenissen.

Belangrijk is dan ook om deze eigen interpretaties helder te krijgen om die te kunnen staven met die van de opdrachtgever of de context in de site. Hierdoor krijg je ook een breder beeld op de materie in plaats van alleen een mening en/of definitie.

Opdracht: Maak een communicatief en illustratief document gebaseerd op de resultaten van verschillende voorgaande fases. De fases zijn vooronderzoek, concept en de uitwerking van de uitbreiding/verbetering van de site www.Marktplaats.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderzoek

Stap 1

Krijg grip op de term ‘design’ door middel van een set van mindmaps. Wat is het, welke termen associeer je ermee? En kan je deze termen ordenen?

alexdesign.gifyuendesign.gifanneliesdesign1.gif

In de mindmaps zijn zowel verschillen als overeenkomsten te vinden. Alledrie zijn we het er wel over eens dat design niet iets is gebaseerd is op massaproductie. Yuen kijkt naar design met een kunstblik, de visie van Annelies is meer gericht op dat het mooi is en Alex ziet het meer als een combinatie van verschillende factoren die samen één geheel vormen.

design.gifdesign-in-hierarchie2.gif

 
 

 


 
 

 

Stap 2

Vervolgens onderzoek je de desbetreffende site met betrekking tot de term ‘design’. Start met wat is er zoal te vinden is aan ‘design’ op Marktplaats.nl. Wat geeft zoal het searching system terug, en binnen welke topics (‘groepen’ zoals marktplaats het noemt)? Is er een groot verschil tussen vraag en aanbod?

Als je op de home pagina van Marktplaats.nl als zoekterm ‘design’ opgeeft, krijg je het volgende resultaat (17-10-2007):

screenshot-design-zoek.gif

Het zoekresultaat: een aanbod van 14033 advertenties en een vraag van slechts 54. Op de eerste pagina staan advertenties verschillend van babykleding tot kasten, lampen en badmeubelen.

Opvallend is dat Marktplaats zelf een aantal suggesties doet met rubrieken die blijkbaar relevant zijn bij deze zoekterm.

Huis en Inrichting > Stoelen en Fauteuils (1.051)
Huis en Inrichting > Lampen | Hanglampen (746)
Huis en Inrichting > Banken (707)
Huis en Inrichting > Eetkamertafels en Stoelen (623)
Huis en Inrichting > Salontafels (421)
minder
Huis en Inrichting > Tafels (355)
Huis en Inrichting > Lampen | Tafellampen (327)
Huis en Inrichting > Badkamermeubels en -Inrichting (312)
Huis en Inrichting > Lampen | Vloerlampen (300)
Huis en Inrichting > Woonaccessoires (300)

 

Blijkbaar komt de term ‘design’ vooral voor in de rubriek met huiselijk interieur.

marktplaats-design-alex.gifmarktplaats-design-annelies.gifmarktplaats-design-yuen1.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uit de mindmaps blijkt vooral dat ‘design’ een bepaalde stijl aanduidt.

 

design-marktplaats2.gifdesign-marktplaats-geordend.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Moodboard advertenties bij zoekterm ‘design’.

mp-moodboard-copy.png

 

Op nummer 1 komen de stoelen en fauteuils, op nummer 2 de lampen en hanglampen en op nummer 3 vinden we de banken. Voor de rest komen ook hier en daar wat salontafels, bureaulampen, bad interieur, design gadgets objecten te voorschijn.

Opvallend is dat er bij de meubelen veel als design opgegeven wordt, terwijl er verder niks over de ontwerper staat.

Stap 3

Omschrijf de aanwezige componenten en bijbehorende functies en wat ze de gebruiker op Marktplaats.nl bieden.

Aanwezige componenten op marktplaats.nl:

Organisationsystem: Subjectieve organisation schemes; er is geen exacte definitie voor de categorieën. De categorieën zijn op onderwerp geordend.

Labellingsystem: De informatie wordt duidelijk gerepresenteerd. Het is meteen duidelijk waar iets over gaat en de labels geven een goede indruk.

Navigationsystem: supplemental navigation systems; Een index van A tot Z geeft direct toegang tot de informatie en door te klikken beweeg je door de hiërarchie.

Searchingsystem: Zoeken door een trefwoord in te typen en dan wordt in een index gezocht.

 

Stap 4

Omschrijf de aanwezige componenten en bijbehorende functies en wat ze de gebruiker op andere sites als speurders.nl, funda.nl enz. bieden.

 

Aanwezige componenten op marktplaza.nl:

Organisationsystem: Subjectieve organisation schemes; er is geen exacte definitie voor de categorieën. De categorieën zijn op onderwerp geordend.

Labellingsystem: De informatie wordt niet duidelijk gerepresenteerd. Er staan onduidelijkheden binnen de categorieën. Bijvoorbeeld categorie ‘dieren’ en ‘paarden’. Terwijl paarden ook dieren zijn.

Navigationsystem: supplemental navigation systems; Een index van A tot Z geeft direct toegang tot de informatie en door te klikken beweeg je door de hiërarchie.

Searchingsystem: Zoeken door een trefwoord in te typen en dan wordt in een index gezocht.

Aanwezige componenten op funda.nl:

Organisationsystem: Exacte organisation schemes; Er is een heldere en duidelijke doelgerichte indeling waardoor de gebruiker precies vindt wat die zoekt.

Labellingsystem: Hier wordt de informatie wel duidelijk gerepresenteerd. Het is meteen duidelijk waar iets over gaat en de labels geven een goede indruk. Er wordt gebruik gemaakt van Headerlabels.

Navigationsystem: Linear Navigatie; Je begint met een soort wizard en komt daarna bij een index van A tot Z en die geeft direct toegang tot de informatie. Door te klikken beweeg je door de hiërarchie.

Searchingsystem: Zoeken door een trefwoord in te typen en dan wordt in een index gezocht.

Aanwezige componenten op ebay.nl:

Organisationsystem: Taak georiënteerde organisation schemes. Deze is in combinatie met topic navigatie systemen.

Labellingsystem: De informatie wordt duidelijk gerepresenteerd. Het is meteen duidelijk waar iets over gaat en de labels geven een goeie indruk. Er staan ook Iconic Labels die duidelijk weergeven wat er op dat gedeelte van de website te vinden is.

Navigationsystem: supplemental navigation systems; Een index van A tot Z geeft direct toegang tot de informatie en door te klikken beweeg je door de hiërarchie.

Searchingsystem: Zoeken door een trefwoord in te typen en dan wordt er in een index gezocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concept

Stap 5

Op Marktplaats.nl blijkt dat de samenhang binnen de context van ‘huiselijk interieur’ (niet) meer aanwezig is. De hiërarchische indeling (taxonomy) is te breed en niet homogeen genoeg. Stel een hiërarchische indeling van 3 lagen voor waardoor een diepere indeling kan plaatsvinden.

stap-5.jpg

Laag 2 is in de breedte oneindig uit te breiden. Gekozen is om dit op de (oude) alfabetische manier te laten, omdat dit mensen weten naar wat voor meubelstuk ze op zoek zijn en dan is alfabetisch de snelste methode om dit te vinden. Vanuit laag 2 selecteert de gebruiker welke stijl zij denken te zoeken. Dit maakt de zoekresultaten homogener. Voor de gebruiker wordt het zoekproces niet moeilijker. Ze worden juist geholpen doelgericht te zoeken naar een meubelstuk.

Stap 6

Bedenk ook een oplossing in de vorm van hergebruik of toevoeging van de meta-data

(eigenschappen die ook opgeslagen worden). Kijk welke eigenschappen binnen “Huis en

Inrichting” opgeslagen zijn (titel, tekst, prijs, locatie etc.) en/of bepaal een toevoeging van een eigenschap die zo breed mogelijk in te zetten is binnen “Huis en Inrichting”.

eigenschappen.gif

Bij het plaatsen van een advertentie binnen “huis en inrichting” wordt de titel opgegeven, de locatie weergegeven, kun je foto’s uploaden, een prijsstelling kiezen, evt. een website opgeven en de tekst die in de advertentie komt schrijven.

Een oplossing om de algemeenheid van het begrip ‘design’ weg te werken, zou kunnen zijn door het door de gebruiker laten opgeven van een bepaalde stijl. Zo wordt dit ook met buiten architectuur gedaan, waarom niet met binnenhuisarchitectuur? Iemand die oprecht op zoek is naar een bepaalde object weet hiervan de stijl en kan zo overige stijlen wegfilteren.

Deze optie kan goed worden bijgevoegd in het huidige menu waarin je de advertentie invult. Iets dergelijks wordt ook al gedaan bij de rubriek auto’s. Hier wordt de mogelijkheid gegeven om o.a. kleur, model en bouwjaar op te geven.

Marktplaats zegt hierover het volgende:

 

Kenmerken zijn eigenschappen van producten die het zoeken en vinden op Marktplaats.nl makkelijker maken. Ze dienen als hulp om de inhoud van advertenties beter te beschrijven waardoor kopers gerichter kunnen zoeken op Marktplaats.nl. Kenmerken zijn beschikbaar in de volgende groepen en rubrieken: :

 • Auto’s (alle rubrieken)
 • Babykleding | alle Maten
 • Babykleding | Schoenen en Sokjes
 • Kinderkleding | alle Maten
 • Kinderkleding | Schoenen en Sokjes
 • Woningen | Koop (vrijwel alle rubrieken)


De volgende kenmerken zijn beschikbaar:

 • Voor Auto’s: Model, Bouwjaar, Brandstof, Kilometerstand, Carrosserie, Transmissie, Kleur.
 • Voor Kleding: Bestemd voor (jongen/meisje), Type kledingstuk en Staat.
 • Voor Schoenen: Bestemd voor (jongen/meisje), Type, Maat en Staat.
 • Voor Woningen algemeen: Soort woning, Aantal kamers, Woonoppervlakte, Bouwperiode, Perceeloppervlakte.
 • Voor Woningen > Buitenland: Regio, Soort woning, Ligging.
 • Voor Woningen > Recreatie: Soort woning, Aantal slaapkamers.
 • Voor Woningen > Nieuwbouwprojecten: Soort woning.
 • Voor Woningen > Woonboten: Aantal kamers, Woonoppervlakte.

Ook kunnen kopers specifiek op ‘Prijs’ zoeken.

Uitwerking

 

 

 

 

 

 

Stap 7

Heb je eenmaal de nieuwe taxonomy gedefinieerd en een uitbreiding/hergebruik van de database structure dan heeft dat consequenties voor de navigation systems. Dit moet al duidelijk zijn geworden uit stap 5 en 6. Hoe en waar in de navigation systems zal deze invloed gaan hebben.

De optie wordt toegevoegd in het huidige menu waarin je de advertentie invult. Voor de adverteerder wordt het niet lastiger gemaakt, hij heeft er juist baat bij dat zijn product goed gelabeld is. Het geheel zal lijken op de manier waarop men auto’s kenmerken mee kan geven (Zie hieronder).

eigenschappen3.gif

 

Voor de gebruiker heeft het gevolgen bij zijn zoektocht. Als hij bijvoorbeeld de categorie banken aanklikt, wordt vervolgens op de volgende pagina gevraagd een keuze te maken tussen de verschillende stijlen.

Stap 8

Door middel van wireframes geef je aan waar de veranderingen plaatsvinden in de

navigation systems en de interfaces.

Dit is de wireframe van de interface voordat de verandering heeft plaats gevonden.

Dit is de wireframe nadat de verandering heeft plaatsgevonden. Nu is het ook in de categorie ‘Huis en Inrichting > Lampen|Hanglampen’ mogelijk om verschillende kenmerken mee te geven zodat ‘design’ producten beter en makkelijker gevonden kunnen worden.


Taakverdeling

Stap 1

Individuele mindmap

Alex

Individuele mindmap

Annelies

Individuele mindmap

Yuen

Samenvoegen + ordenen

Annelies

Stap 2

Individuele mindmap

Alex

Individuele mindmap

Annelies

Individuele mindmap

Yuen

Moodboard

Yuen

Samenvoegen + ordenen

Annelies

Overig

Annelies

Stap 3

Onderzoek functies en componenten op marktplaats.nl

Alex

Stap 4

Onderzoek functies en componenten op vergelijkbare sites

Alex

Stap 5

Yuen

Stap 6

Oplossing

Annelies

Stap 7

Uitwerking

Yuen

Stap 8

Wireframes

Alex

Lay-out

Annelies

 

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: